Fadderbarn i Kambodja

Arbetet du stödjer

Som projektfadder är du med och förändrar världen. Du stödjer utvalda projekt inom utbildning, hälsa och försörjning för utsatta barn världen över. Det kan vara att bygga en skola, gräva en brunn eller starta en hälsoklinik. Vad det än är kan du vara säker på att det kommer ske med barnen i fokus och utifrån deras behov.

Vi vet av erfarenhet att förhållandevis enkla insatser kan förändra barns liv. Under Vanliga frågor hittar du svar på vanliga frågor om projektfadderskapet.

Tack för att du är med och förändrar världen!Aktuella projekt:

Klimatprojekt i Etiopien finansierat av Musikhjälpen och Barnfondens projektfaddrar.

Etiopien blir mer klimatsäkert

Barnfonden gav Etiopien ett stort stöd under torkan som nyligen drabbade landet. Nu vill vi bidra till att lindra konsekvenserna av nästa naturkatastrof och genomför därför ett projekt som ska bidra till att göra Etiopien mer klimatsäkert. Projektet finansieras av Musikhjälpen 2015 och Barnfondens projektfaddrar.

Läs mer »
Kvinnokooperativet kallar sig Mougnou, som på det lokala språket bambara betyder tålamod. 
“Utan tålamod kan man inte åstadkomma någonting”, förklarar Sitan Traore som leder kooperativet.

Specialmjöl stoppar undernäring

Många barn i Mali lider av undernäring. Men ett specialmjöl, som tillverkas av en lokal kvinnogrupp, ska nu säkerställa att tusentals små barn återhämtar sig från undernäring – och att ytterligare tusentals små barn inte ska gå samma öde till mötes.

Läs mer »
Barn dricker rent vatten

Vattentankar ska rädda liv

Diarré, kolera, dysenteri och mask i magen orsakas av brist på rent vatten. Varje år skördar dessa sjukdomar tusentals liv i Ugandas huvudstad Kampala. Det är liv som enkelt kunde ha räddats, om det bara funnits tillgång till rent vatten. På tolv skolor ska det problemet nu åtgärdas.

Läs mer »
Pojke i skolbänken

Barn med funktionsnedsättning har också rätt att gå i skolan

Endast 2,5 procent av alla barn i Etiopien med funktionsnedsättning går i skolan. De flesta barn med särskilda behov göms bort och döms till ett liv i fattigdom. Så ska det inte vara. Ett nytt projekt ska nu därför förändra attityder och anpassa undervisningen i två skolor i huvudstaden Addis Abeba, i synnerhet för barn med autism.

Läs mer »
Två fadderbarn som i tidigare projekt i Oruro fått utbildning i silversmide.

Egenföretagande ska ge ungdomar försörjning

Ungdomsarbetslösheten i Bolivia är hög, men entreprenörsandan likaså. Ett nytt projekt i Oruro ska därför ge fler ungdomar möjligheten att starta egna företag.

Läs mer »
Glada barn i den skola i byn Kou som nu ska få nya klassrum.

Helhetsfokus i Burkina Faso ger kommunerna en skjuts

Många kommuner i Burkina Faso har problem att klara sig på egen hand. För att underlätta för myndigheterna hjälper Barnfonden till genom att ta ett särskilt helhetsgrepp i utsatta områden, något som inte minst gynnar barnen.

Läs mer »
Barn utan en födelseattest har inte rätt att ta examen eller anmäla brott. Problemet gör barn utan ett bevis på sin existens betydligt mer utsatta än andra barn.

Burkinska barn som inte finns - nu ska deras existens säkras

Alla barn har rätt att finnas – och rätt till ett bevis på sin existens. Trots det saknar många barn just det beviset, en födelseattest. Problemet är särskilt stort i bland annat Burkina Faso vilket gör burkinska barn särskilt utsatta i samhället. Men i sju av landets kommuner ska Barnfonden nu se till att läget förbättras.

Läs mer »
Rent vatten i Etiopien

Så ska den etiopiska mödravården förbättras

I Etiopien är antalet kvinnor som dör i samband med sin graviditet bland de högsta i världen. Dessutom lider ett stort antal kvinnor av livslånga men till följd av komplikationer vid graviditet eller förlossning. Det vill Barnfonden ändra på.

Läs mer »
De här ungdomarna har samlats för att spela fotboll vid ett fadderprojekt i Oruro i västra Bolivia. Statistiskt sett kommer flera av dem snart att ha lämnat skolan och gått ut i arbetslöshet.

Yrkesutbildningar för ungdomar i Bolivia

Nära en femtedel av alla ungdomar i Bolivia är arbetslösa, många saknar också utbildning. För att hjälpa ungdomarna hitta försörjning startar nu Barnfonden ett projekt för att erbjuda yrkesutbildningar i städerna Oruro och La Paz.

Läs mer »
Kumari Chayarani Himansu är lågstadielärare på skolan Saleya i distriktet Ranka.

Utbildade lärare ska höja nivån på lärandet

I den indiska delstaten Jharkhand är läs- och skrivkunnigheten betydligt lägre än för snittet i hela landet och i vissa områden är siffran för kvinnor under tio procent. Ett av huvudproblem är den undermåliga undervisningen. Men bland annat genom att utbilda lärare i nytänkande utbildning ska utvecklingen vändas. Projektet möjliggörs genom finansiering av Svenska PostkodLotteriet.

Läs mer »
Skolbarn i Myanmar (Burma)

Barn i Burma saknar rättigheter

Barntrafficking, barnprostitution och droger. Det är fokus för Barnfondens arbete i Burma (Myanmar). Många barn i Burma lever ett mycket utsatt liv och saknar helt skyddsnät. Det långsiktiga målet med Barnfondens arbete i Burma är därför att steg för steg bygga upp system för att skydda barnen – ett arbete som redan börjat ge resultat.

Läs mer »
Abigiya i Etiopien

Projekt mot könsstympning och tvångsäktenskap i Etiopien

Projektet i Etiopien arbetar mot alla övergrepp mot barn och unga såsom våld, könsstympning och sexuella övergrepp. Projektet pågår under tre år och kommer att nå 45 000 människor i 41 byar.

Könsstympning och barnäktenskap är förbjudet enligt etiopisk lag men är ändå vanligt. Projektet fokuserar därför på att motverka dessa olagliga traditioner genom information och dialog. För att få genomslag samarbetar Barnfonden bland annat med religiösa ledare och byledare som är emot könsstympning och tillsammans med dem kommer det spridas information om farorna med könsstympning.

Läs mer »

Anmäl dig här:

Jag vill bli
Speciella önskemål
Mina personuppgifter

Vill du bli fadder till mer än ett barn eller ha hjälp med din anmälan? Kontakta Barnfonden på 040- 12 18 85 eller mejla info@barnfonden.se

Barnfonden behandlar dina personuppgifter enligt personuppgiftslagen. Läs om PuL.