Bolivia

flag_bolivia

Yta 1 098 581 km²
Antal invånare 10 847 664 (2014)
Medellivslängd 67 (2013)
Statsskick Republik, enhetsstat
Huvudstad Sucre (officiell) och La Paz (administrativ)
Språk Spanska och 36 indianspråk, bland annat quechua och aymara (officiella)

Bolivia

Redan för 3 000 år sedan beräknas områdena som idag utgör västra Bolivia ha varit bebodda. På 1400-talet ingick landområdena i det stora Inkariket och på 1530-talet koloniserade spanjorerna landet.

Århundradena under spanjorerna präglades av uppror. Men det var först efter den Sydamerikanska generalen och frihetskämpen Simón Bolívars militära segrar mot spanjorerna vid 1800-talets början som landet befriades. Landet fick formellt sin frihet 1825 och tog namn efter Bolívar.

Efter självständigheten var politisk instabilitet och statskupper länge utmärkande för Bolivia, men sedan 1980-talet genomförs demokratiska val i landet.

Bolivia är ett stort land, till ytan mer än dubbelt så stort som Sverige. I väster domineras landskapet av bergskedjan Anderna, i öst breder regnskogen ut sig. Landet saknar helt havskust.

På grund av de stora höjdskillnaderna varierar klimatet i Bolivia mycket. I väster är det kallt och torrt medan klimatet i norr och öster är tropiskt.

VIDEO: Fadderbidrag organiserar ungdomar mot våld

Årsrapport Bolivia

Barnfonden arbetar i Bolivia genom vår amerikanska samarbetspartner ChildFund International. ChildFund har arbetat i Bolivia sedan 1979.

Mer om arbetet i landet Läs mer om arbetet i landet under det gångna året (på engelska)

Mer information

Landguiden: Mer information om landet i sin helhet
Globalis: Fördjupande statistik och fakta
Svenska regeringen: Sveriges förbindelser med Bolivia
BBC: Länkar till lokala bolivianska medier


Anmäl dig här:

Jag vill bli
Speciella önskemål
Mina personuppgifter

Vill du bli fadder till mer än ett barn eller ha hjälp med din anmälan? Kontakta Barnfonden på 040- 12 18 85 eller mejla info@barnfonden.se

Barnfonden behandlar dina personuppgifter enligt personuppgiftslagen. Läs om PuL.