Ge bort en get som förändrar livet

Att ge bort en get är en värdefull handling som förändrar världen för barn, familjer och samhällen långt borta. I byn Kabweza på landsbygden i östra Zambia försörjer sig de flesta familjer i området på små jordbruk där de odlar majs och jordnötter. När det är regnsäsong är landskapet frodigt och vägarna kantas av vackra solrosfält. Men mat eller pengar räcker sällan året runt. Då är det heller inte självklart att det finns möjlighet för barnen att gå i skola.

Martas Matilila är en av de kvinnor i Zambia som fått getter genom Barnfondens gåvokatalog. Eftersom en av Martas vuxna döttrar avlidit i aids så har hon nu försörjningsansvaret för sina barnbarn. Genom Barnfondens gåvokatalog har Martas och trettio andra äldre kvinnor i byn fått ta emot fyra getter var.

Martas med en get

Genom att ge bort en get får kvinnor i fattiga länder en ekonomisk säkerhet. Det innebär att deras familjer har tillgång till näringsrik mjölk, och när getterna får killingar kan de säljas på den lokala marknaden vilket ger en viktig extrainkomst – en extrainkomst som ser till att familjerna kan äta sig mätta och som låter barnen gå i skolan.

Att äga egna djur är få fattiga förunnat och det är tydligt att kvinnorna är väldigt stolta över sina getter. Kvinnorna har också fått en veckas utbildning i hur man bäst tar hand om djuren. Bland annat har de fått lära sig hur man bygger en enkel inhägnad med hjälp av pålar, så att inga vilda djur kan komma åt dem.

– Jag hoppas att alla mina barnbarn ska kunna gå kvar i skolan nu när vi fått getter, säger Martas.


Anmäl dig här:

Jag vill bli
Speciella önskemål
Mina personuppgifter

Vill du bli fadder till mer än ett barn eller ha hjälp med din anmälan? Kontakta Barnfonden på 040- 12 18 85 eller mejla info@barnfonden.se

Barnfonden behandlar dina personuppgifter enligt personuppgiftslagen. Läs om PuL.